Bemutatkozunk"Te rajzolsz, én varrok" egy olyan kezdeményezés, 

ahol ügyes kezű kézművesek gyermekek rajzait keltik életre.Egy oldal, amely összehozza a szülőket az alkotókkal :)


Az ötletet egy kanadai anyuka, Wendy Tsao weboldala adta,
aki először csak egyedi játékot akart készíteni gyermekének, 
majd később kitalálta, hogy attól lesz igazán egyedi, ha a gyermeke tervezi. 


*

A Te rajzolsz én varrok csapata jelenleg 31 tagból áll.

 Tagjai jórészt a Kincsesládikó csoportból kerültek ki. Megismerkedésünket ezúton is köszönjük Valentinyi Andinak, Szárazépítészeti Design oldal és a Kincsesládikó csoport létrehozójának :) 

*

Íme egy kis bemutatkozás az alkotóktól, 

ha jobban is szeretnétek megismerkedni velük, 

kattintsatok a nevükre!
"A varrás és az alkotás mindig életem része volt, csak az változott, 
hogy mikor, mit készítettem...
Mivel gyermekekkel foglalkozom, és magam is  két kisgyermek édesanyja vagyok,
a varrás és a játék óhatatlanul összefonódott nálam."


*

"Újrahasznosításként ürítgetem „rongyoszsákok” mérhetetlen űrtartalmát… 
felhasználva, megmutatva, hogy egy kis fantáziával könnyen meseországot tudunk varázsolni kicsinyeinknek….kicsinyeinkkel."


*

"Az alkotás számomra létszükséglet, menedék...
olyan titkos kis világ, ahol nincsenek határok, tér és idő, csak "Én" vagyok. Rajtam keresztül Te is megláthatod önmagad, hisz a szívemből adok Neked..."

*
"A kisfiam születése után egyszerűen beleszerettem a tüneményes mütyürökbe és az imádott baglyaim mellett gyakran készítem el kívánságukat."


*

"Rajongok a textilekért, a színek, formák textúrák vidám forgatagáért. A velük való foglalatosság feltölt és kikapcsol, az már csak finom édes hab a tortán, amikor másoknak is sikerül örömöt szerezni ezzel."

"...az ember hajlamos legyinteni , mondván, ááá, csak egy gyerek rajz. 
Igen ám, de ezekben a rajzokban benne van minden ami volt-van-lesz a Világmindenségben, ez maga a Teremtés... s ezt lemásolni, úgy, hogy lehetőleg belekerüljön valami halvány kis csírája annak, ami a rajzban tobzódik, az ÉLETnek, 
ez hatalmas kihívás... a legnehezebb amivel ember találkozhat.

*


"Anyukám varrónő volt, így már tizenévesen kipróbáltam az ő gépeit. Életemet végig kíséri a varrás. Első művem édesapám részére egy szerszám tároló kötény volt. Nem erre a pályára mentem, de mindig varrtam valamit, kosztümöt, szoknyákat, természetesen párnát és függönyt is. Aztán a gyerekek érkezésével takarót, kismackót és a többit..."

*


  "Hobby szinten varrogatok táskákat,takarókat és egyéb apróságokat. Örülök neki, hogy a lányom benevezett acsapatba s ezáltal tudtam örömöt szerezni másoknak."


*

"Jómagam a gyesen töltött évek alatt kezdtem el varrogatni, 
eleinte a családnak, majd a közvetlen környezetemnek és az ismerősöknek.
Volt idő, hogy feladtam az álmaimat és főállásban dolgoztam, 
e az alkotás mindig visszakéredzkedett a mindennapjaimba."

*


A neten szörfölgetve találtam rá Szárazépítészeti Dezing csoportra. 
Eleinte csak a licitre felkínált dolgokat nézegettem. Később a társaság kedvéért is benézegettem. Bátortalanul jelentkeztem a "Te rajzolsz én varrok" projektre. 
Főleg azért mert komoly kézművesek készítették a gyermekrajzokból az alkotásaikat. Így jutottam el a delfin kiválasztásához, ami rém egyszerűnek látszott :)

Hát ez lett belőle ...Sokat tanultam, hogy lehet elkészíteni dolgokat, valamint utoljára, de nem utolsó sorban szeretettel készítettem egy számomra ismeretlen gyermeknek ajándékot.

*

"Igyekszünk természetes anyagokból, modern, visszafogott stílusú dolgokat alkotni, olyat, ami a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt megfelel. Remélem, ránk találnak mindazok, akik a boltok polcain hiába keresgélnek, mégsem találkoznak össze az igazival!"

*

"Liza vagyok, 14 éves.
Mindenfélét alkotok. :) Lényeg, hogy alkossak. Bármit.
 Gyurmázok, varrok, festek, rajzolok, kötök, horgolok és még cikkeket is írok a suliújságnak. Programozok. Többek között weboldalakat, de a legtöbb blogban is otthon vagyok.
Hogy a  Te rajzolsz én varrok! pályázat mit jelent nekem?
Örömöt. Hogy örömet okozhatok egy kisgyereknek."
"A sárga oroszlánba első látásra beleszerettem. :) Amellett, hogy tündéri a piros foltos pofija, a gyerekeim által imádott "Laci és az oroszlán" című mesét juttatta eszembe. Remélem, az elkészült figura jó segítője, védője lesz a kis gazdájának, csakúgy, mint Lacinak a sajátja. :)"

*

"Két csintalan kisfiú anyukájaként a nem létező szabadidőmet öltögetéssel töltöm. Ha kezembe veszem a hímző tűt, vagy ha leülök a varrógéphez, valami megfoghatatlan dolog történik velem, elszáll felettem egy Angyal, és nyugalommal tölt el. Akkor semmi más nem létezik, csak a vágy, hogy varrhassak, hogy örömöt szerezzek a dolgaimmal."

*

"...Majd amikor megszületett a lányom, elkezdtem neki varrogatni, mert hát az természetes. És akkor váltott át bennem valami, hogy igen, nekem ezt kell csinálnom. Nem csak néha, hanem ha csak lehet, néha nem. ;) Így gyorsan megkerestem, hol tanulhatom meg a legalaposabban ezt a szakmát és Jenka tanítvány lettem ;)..."

*

"A "Te rajzolsz Én varrok "  ismét kiváló lehetőség volt , hogy  örömet szerezzünk   sok kisgyereknek.  Hihetetlen fantázia dús rajzok készültek.  Nagy kihívás  a rajz alapján elkészíteni a figurát. Erre varrás közben jöttem rá. Mikor elkészült , kipróbáltam  hogy alkalmas-e a "rendeltetésszerű "használatra . Megölelgettem, karomba vettem és útjára bocsátottam." 


*

"Anyukámtól lestem el a kézimunka csínját-bínját sok -sok évvel ezelőtt. 
Minden ágát kipróbáltam, de a kötés az, ami igazán közel áll hozzám, 
bár szeretek hímezni is és újra frissítem horgoló tudományomat mostanában. 
Egy ideje nem csak a rokonoknak, barátoknak készítek holmikat,hanem bárkinek aki szeretné és megkeres."


*

"A varrás szeretete édesanyámtól ragadt rám, aki kézzel mindent megvarrt. Ruhákat alakított át, függönyt szegett be, és mindezt kézzel. Mint ahogy ő sem, én sem tanultam varrni. Kislánykoromban többnyire táskákat varrtam mindenféle anyagból, volt, hogy harisnyából készült válltáska, de kötöttem hátizsákot is. Végül a varrás a gyesen töltött évek alatt tért vissza az életembe, és azóta is tart a szenvedély!"

*

"Szabadidőmet figurák, különböző textil termékek előállításával töltöm. Ez a szívemhez közelálló tevékenység, ami egyben a hobbim, a kisfiam egyik kérésével kezdődött. Neki varrtam meg az első figurámat..."

*


"A kreatív foglalatosság már kisgyermek korom óta része az életemnek. 
Többféle dolgot kipróbáltam már, de a maradandó kedvenc 
a gyöngyfűzés, a szalvétatechnika és a varrás. "


*


Murczin Edith

"Rájöttem, hogy az "alkotási viszketegség" gyógyíthatatlan és örökletes hiszen nekem nem múlik és a kislányom is örökölte! :)
Alapító tagja és titkára vagyok egy népművészeti egyesületnek, gyakran járunk kézműves vásárokba és egyre több kiállításon is részt veszünk.
Számomra hatalmas kihívást jelent rajzok alapján figurákat,lényeket varrni hiszen erősségem inkább a horgolás ..."

*


Surányi Beatrix
"Én aztán igazán véletlenül pottyantam ebbe a csodás kezdeményezésbe!
Surányi Beatrix vagyok a Trixi Sütitár megálmodója.... a mézeskalácsok szerelmese és készítője.... így természetesen kalácsból hívtam életre a gyermekrajzot.
A kalácsok mindig mosolyt csalnak az arcokra, remélem most sem lesz ez másképp..."*

"...Szabinának/Grotikának hívnak,és két oka van annak, hogy jelentkeztem a lényvarró csapatba. Az egyik ok az, hogy az egyik öcsém (7 éves) mindig sokat rajzol nekünk. A másik ok pedig az, hogy örömet szerzünk gyerekeknek, méghozzá a rajzaik életre keltésével..."


*

"A kreativitás mindig is része volt az életemnek. 

Mindenfélét kipróbáltam bár a varrás mindig is megmarad az első számú kedvencnek, bár inkább a lakástextilekre és a dekorációra korlátozódik.... Nagyon szeretem a rusztikus stílusú dolgokat, de mindenevő vagyok igazából, imádom a hangulatokat a színeket az ízeket és az illatokat."

*

"Már gyerekkorom óta érdekelnek a kreatív dolgok. Gyerekként kézzel varrtam a babáimnak ruhákat, később az édesanyám varrógépén is próbálkoztam a varrással. Egy ideig elfelejtődött a varrás, majd a gyöngyfűzési, decoupage-olási szenvedély tört elő belőlem. Komolyabban olyan 5 éve kezdtem el gyöngyözni. Kipróbáltam a gyöngyfűzést, de leginkább szerelőpálcás ékszereket gyártottam. Kedvencem a fülbevaló készítése volt.  Minden foglalatosságom, csak hobbi szinten zajlott és zajlik is..."

*

"Az első szakmámat tekintve női- ruhakészítő vagyok. 
Nagyon szeretek varrni, imádok az anyagokkal dolgozni.
Főként a vásznakkal és farmeranyagokkal szeretek leginkább dolgozni.
Van egy lányom-nagylányom, aki a mai napig szereti az általam (is) készített ruhákat, felsőket hordani."

*

"...óvónő lettem, majd két gyerkőc anyukája, és azóta még fontosabb, hogy a rengeteg kreatív energia valahogy utat találjon magának, és létrejöhessen valami szép, amivel örömet okozok nem csak magamnak, hanem másoknak is."

*

"Több mint 20 éve kezdtem a kreatívkodást. Először a textilfestés ragadott magával, aztán a decoupage következett. Pár éve kezdtem levendulazsákokat festeni és ahhoz varrni is kellett. Ezért megtanultam varrni...a többi, már jött magától. Először egyszerűbb dolgok, aztán már állatkákat, figurákat, táskákat, bármit megcsinálok."

*

"Óvónéni lennék. És tanító és rajztanár... A Magyar Iparművészeti Egyetemen gyermekrajzokból írtam a szakdolgozatom :) Munkahely híján más utakon lépkedek a gyerekek felé: textiltárgyaimmal. És hiszem, hogy ez nem csak nekem okoz örömet :)"


*

"Sajtkukac-szindrómás homo sapiens, betegesen alkotásmániás, akkut gyöngyitisz-fertőzött, textilicitiszből kigyógyíthatatlan, állat-és emberbarát pedagógus, főprofilban pedig anyuka vagyok..."*
*
*2 megjegyzés: